ÇOCUKLAR ve KURALLAR

Rehberlik

ÇOCUKLAR ve KURALLAR

ÇOCUKLAR ve KURALLAR

Çocuklar ve Kurallar;

Kurallar hayatı daha yaşanılabilir hale getirmek için var olması zorunlu gereksinimlerdir. Herkesin istekleri ve sevdikleri farkıdır ama toplumda birlik ve beraberliğin sağlanması için kuralların konulması ve bu kurallara uyulması zorunludur. Kurallar hayatımıza çocukluğumuzda girer ve ömrümüzün sonuna kadar çıkmazlar, yani hayatın olmazsa olmazıdır. Hepimiz hayatımız boyunca uymak istediğimiz veya istemediğimiz birçok kuralla karşı karşıya kalabiliriz.


Hayatımızda bu kadar önemli bir yer tutan kuralların eğitimi de çocukluk döneminde başlar. Her anne ve baba çocuklarına kurallara uymayı öğretmekle yükümlüdür. Bu da en başta çocuklarınıza koyduğunuz kurallara uymalarını sağlamakla başlar. Eğer bunu başarabilirseniz toplumsal kurallara zaten kendiliğinden uyacaklardır.


Çocuklar için konulan kurallar onlara sadece toplumsal boyutta yarar sağlamakla kalmaz, sağlıklı gelişimi açısından, tehlikelerden korunması açısından ve iyi bir eğitim alması açısından da büyük önem taşımaktadır.


Çocuklarımıza koyduğumuz kurallar nasıl olmalıdır?
• Her şeyden önce bu kurallar uyulabilir kurallar olmalıdır, çocukların uymakta zorlanacağı veya ilerde vazgeçilecek kurallar olmamalıdır. Çünkü kurallar bir kere ihmal edilirse çocuklar hep ihmal etmek isteyecektir.
• Kural koyarken kendi psikolojik durumunuza dikkat etmelisiniz, sinirli, üzgün veya mutlu olduğunuz zamanlarda konulmuş kurallar genelde sağlıklı kurallar olmaz ve vazgeçmek zorunda kalabilirsiniz.
• Kurallar çocukların yaşlarına ve kişiliklerine uygun olmalıdır.
• Bazı kurallarda çocukların da fikri alınmalı ve onların düşüncelerine değer verildiği gösterilmelidir.
• Kurallar sadece çocukları kapsamamalıdır, anne ve babaları da içine alacak kurallar konulmalıdır. Bu durumda çocuklar anne ve babalarını örnek alabilirler. Mesela gece yatmadan önce diş fırçalanması bir kuraldır ve bu kural sadece çocuklar için değildir. Tüm aile gece yatmada hep beraber dişlerini fırçalarsa çocuklar anne ve babalarının da kuralar uyduğunu görecektir.
• Konular her kuralın bir amacı olmalıdır, çocuğun boş yere kurallara boğularak sıkılmasına fırsat verilmemelidir.


Çocuklar kurallara uymazlarsa neler yapmalıyız;
Aslında konunun en can alıcı noktası budur. Anne ve babaların görevi çocuklarına sadece kurallar koymak değildir, asıl bu kurallara uymasını sağlamak önemlidir.
• Çocuğun uymadığı kural gözden geçirilmeli, onun yaşına ve kişiliğine uygun olmadı durumlarda ise değiştirilmelidir. Çocuğu boş yere zorlamanın bir manası yoktur.
• Kurallara uyması konusunda titizlik gösterilmeli, kuralları esnetmesine imkan verilmemelidir. Çocuklar her defasında sınırları zorlayacaktır. Bu durumlarda onun karşısında kesin ve net bir şekilde durulmalıdır.
• Anne ve baba ortak tavır göstermeli, çocuk yanında fikir ayrılığına düşmemelidir.
• Kurallara uymayan çocuklara o kuralın neden konulduğunu, uyduğunda kazanacakları, uymadığında göreceği zararlar anlatılmalıdır.
• Ödül ve ceza yöntemi kurallarda da çok etkili olur. Kurallara uymadığında bir daha olması gibi sözlerle geçiştirilirse çocuk uymamaya devam eder, fakat bir ceza verilirse çocuk o kurala uymak için çaba gösterir. Ama cezaların niteliği çok önemlidir. Fiziksel veya ruhsal olarak çocuğa zarar vermeyecek türden olmalıdır.
• Uymadığı kurallara anne ve babalar uyarak çocuklarına örnek olmalıdır.
• Kurallara uyduğu zaman takdir edilmelidir, eğer çocuk takdir görmez ise bir daha o kurala uymak istemez, çocuk kuralın kendisine bir şey kazandırmadığını düşünür.
• Çocukların kurallara uymama nedeni kural sayısının çokluğu da olabilir. Çocuklar çok fazla kural olursa sıkılabilirler. Bu gibi durumlarda gereksiz kuralları yavaş yavaş hayatınızdan çıkarabilirsiniz.

DİĞER REHBERLİK HİZMETLERİ İÇİN TIKLAYINIZ